“Dankzij continudienst heb ik meer vrije tijd”

Henk Senneker keert terug in procesindustrie bij Croda

Veel mensen krijgen met het klimmen der jaren problemen met het werken in ploegendienst. De onregelmatige werktijden gaan hen fysiek of psychisch steeds meer tegenstaan. Voor Henk Senneker uit Boskoop daarentegen is het juist een pluspunt.

“Door de wisselende werktijden van de continudienst heb ik meer vrije tijd. Dat komt goed uit want in mijn hobby’s gaat behoorlijk wat tijd zitten. Ik ben naast koster onder andere actief als eerste hulp-en reanimatie-instructeur.”Sinds hij onlangs als procesoperator aan de slag ging bij Croda in Gouda kan Henk zijn hart ophalen.

De 45-jarige Boskoper speelde al langer met de gedachte om van baan te veranderen. “Ik heb in mijn jonge jaren ook in continudienst gewerkt in de procesindustrie. Maar na mijn trouwen begin jaren negentig ben ik op aandringen van mijn partner overgestapt naar een regelmatige baan. Dat zag je destijds veel vaker. Veel vrouwen vonden het niet prettig als hun man ’s avonds of ’s nachts moet werken. Nu heeft ze er geen moeite meer mee.”

Salesmanager Enrico de Werk (rechts) van HLS Personeelsdiensten ‘beloonde’ Henk Senneker (midden) voor zijn nieuwe baan met een iPad. Links staat Joost Overeijnder afgebeeld.

Thuiskomen
Henk is blij dat hij de stap gezet heeft. “Ik ben weliswaar nog maar net begonnen, maar het bevalt me uitstekend. Het is een mooie fabriek en lekker dichtbij huis. Het voelt een beetje als thuiskomen. Het werk van de operator is in de loop der jaren wel veranderd. Het is minder fysiek geworden en er is veel geïnvesteerd in veiligheid. Ook de techniek heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Vroeger las je de meetgegevens af van mechanische schrijvers, nu beheersen computers het proces. Maar een leiding blijft een leiding, een pomp een pomp.”

Henk wordt in de komende maanden intern opgeleid tot operator van de splitsingskolommen van de fabriek. “Een persoonlijke mentor legt me de processen en protocollen uit en leert me de kneepjes van het vak. Gelukkig heb ik al de nodige ervaring in huis. Maar ik wil alles tot in detail begrijpen. Zo nodig neem ik de tekeningen mee naar huis. Om het werk goed te kunnen doen, moet ik ook mijn collega’s en de cultuur kennen. Daarom ben ik veel on site te vinden.”

Mix
Operations manager Joost Overeijnder voegt toe: “Er is altijd een operator aanwezig voor het bewaken van het proces, waarbij hij of zij de eerstverantwoordelijke voor de installatie is. Hij maakt zijn eigen planning, bewaakt de kwaliteit, enz. en moet dus heel zelfstandig kunnen werken.

Daar besteden we in de selectieprocedure en de opleiding veel aandacht aan. De droomkandidaat beschikt niet alleen over de juiste papieren en ervaring beschikken, hij moet ook in het team en de cultuur passen. Leeftijd is voor ons minder belangrijk.En tenslotte moet hij of zij het werk leuk vinden.

Kortom, het is een mix van mensen, techniek en cultuur.” Henk, met een brede grijns: “Zoiets als ik dus?!”

Sterke binding met de regio

Het Engelse Croda, voorheen Uniqema, is met een omzet van ruim een miljard pond sterling wereldmarktleider op het gebied van chemische specials op basis van natuurlijke grondstoffen. De halffabrikaten vinden hun weg naar de industrie en de consumentenmarkt. Het concern heeft vestigingen in 34 landen. Er werken ongeveer 3.400 mensen.

De fabriek aan de rand van de Goudse binnenstad is een voortzetting van de ‘Kaarsenfabriek’ die er in 1858 werd gesticht. Tegenwoordig worden er natuurlijke oliën en vetten verwerkt tot ingrediënten van producten die we allemaal dagelijks gebruiken, variërend van sportschoenen en cosmetica tot verf en smeermiddelen. Bij de vestiging in Gouda werken circa 300 mensen.

 

Ontwikkelen scholingsprogramma’s

HLS Personeelsdiensten behoort tot de ‘hofleveranciers’ van Croda. In de voorbije jaren vonden ongeveer 10 procesoperators via HLS hun weg
naar de fabriek in Gouda. Salesmanager Enrico de Werk van HLS: “De meesten zijn afkomstig uit de regio. Het bedrijf heeft traditioneel een sterke binding met
de omgeving. Het aantrekkelijke vestigingsklimaat en de plezierige bedrijfscultuur zijn belangrijke ‘verkoopargumenten’.

Maar door de sterke concurrentie met de chemische bedrijven in de Rijnmond en de beperkte opleidingsmogelijkheden dreigt een tekort aan gekwalificeerde operators. HLS Personeelsdiensten onderzoekt momenteel samen met onderwijsinstellingen en klanten de mogelijkheden om door het ontwikkelen van scholingsprogramma’s het probleem te tackelen.”