‘Durf te dromen, maar blijf realistisch’

“Een eigen bedrijf begint altijd met dromen. Maar als je wilt dat je plannen werkelijkheid worden, moet je je ideeën wel afzwakken. Anders passen ze niet in de realiteit. Daarom zeg ik altijd tegen beginnend ondernemers: Durf te dromen, maar blijf realistisch.”

Aan het woord is bedrijfskundige Rachid Guenoun. HLS Personeelsdiensten is onlangs met zijn bedrijf Tax Account een samenwerkingsovereenkomst aangegaan. Guenoun gaat startend zelfstandigen ondersteunen in het opstellen van een ondernemingsplan.

Deze activiteiten maken deel uit van de re-integratietrajecten van HLS. Begeleiding naar het zelfstandig ondernemerschap is één van de keuzemogelijkheden die re-integratiekandidaten wordt geboden. HLS wil deze groep zelfstandigen een goede start geven en maakt daarom gebruik van de expertise van Guenoun.

200 ondernemingsplannen per dag
Volgens de 38-jarige bedrijfskundige kan het belang van een goed ondernemingsplan niet genoeg benadrukt worden. “Uit een ondernemingsplan blijkt bijvoorbeeld of de zes P’s van je marketingmix kloppen: plaats, product, prijs, personeel, presentatie en promotie. Als je dat voor elkaar hebt, ben je al een heel eind in het concurrerend aanbieden van je dienst of product. En je moet natuurlijk zorgen dat de financiële onderbouwing goed is. Want je wilt er geld mee verdienen.”

“Vaak heeft een ondernemer externe financiering nodig voor zijn plannen. Banken gaan pas investeren als ze een ondernemingsplan zien zitten. Zeker nu het economisch allemaal wat minder gaat, zijn ze erg kritisch. Ik weet bijvoorbeeld dat de ING 200 ondernemingsplannen per dag krijgt. Daarvan wordt 70 procent afgewezen.”

 

Website in vier talen
In de ruim zes jaar dat de 38-jarige Guenoun als professional startend ondernemers helpt, heeft hij over vele tientallen ondernemingsplannen advies uitgebracht. “Ik let op veel dingen: de naamgeving, rechtsvorm, vergunningen, doe research vanachter de computer, noem maar op. Verder doe ik sterkte-/zwakteanalyses en breng de kansen en bedreigingen in kaart.”

Ook voor de marketingmix heeft hij een scherp oog: “Pas had ik een ondernemingsplan van iemand die een webshop wilde beginnen die wereldwijd actief was. Dat plan was veel te ambitieus. Het begint er al mee dat zo’n website in minimaal vier talen moet zijn: Nederlands, Engels, Frans en Spaans. Van het ‘Welkom op deze website’ tot en het met het ‘Bedankt voor uw order’. Plus nog eens alle artikelomschrijvingen.”

“In feite had hij vier uitgebreide websites nodig. Ik heb een realistischer plan geadviseerd: begin eerst in het Nederlands en Engels. Dan kun je misschien daarna je droom van een wereldwijde website waarmaken.”

 

Voldoen aan belastingverplichtingen
De bedrijfskundige heeft behalve het heao-diploma ook het certificaat voor belastingconsulent op zak. “Eén van de belangrijkste dingen die ik doe, is het zorgen voor een goede financiële onderbouwing van een ondernemingsplan. Ik weet hoe je een eindbalans kloppend maakt en hoe een liquiditeitsbegroting werkt, om maar een paar lastige onderdelen te noemen.”

“Doordat ik ook verstand heb van belastingen, kan ik een integraal advies uitbrengen. Mijn ervaring is dat ondernemers – zeker als ze beginnen – er vaak geen rekening mee houden dat ze tijdig belasting moeten afdragen. Dat kan heel risicovol zijn. Ik ken genoeg bedrijven die failliet zijn gegaan omdat ze geen geld hadden om de fiscus te betalen.”